Een datagedreven aanpak in het onderwijs

Het Nederlands onderwijs heeft een probleem.

Volgens minister van Onderwijs Robbert Dijkgraaf stopt 25% van de studenten met hun eerste opleiding op hbo’s en universiteiten. 10% daarvan stopt helemaal met studeren.

Dat moet anders.

Een datagedreven aanpak kan helpen die verandering in te zetten:

–       Maak voort- en achteruitgang van studenten inzichtelijk
–       Bescherm studenten tegen valkuilen
–       Inzicht in welke leermethodes wel of niet werken
–       Betere toetsing van de kwaliteit van het lesmateriaal

Zo maken we toekomst van het onderwijs weer rooskleurig. Want die potentie is er zeker!

–       Blijere studenten 🎓
–       Blijere docenten 👨‍🏫👩‍🏫
–       Hogere slagingspercentages 📈

Onderwijsinstellingen lenen zich uitstekend voor datagedreven werken. Met behulp van data is het voor docenten gemakkelijk om de voortgang (of juist achteruitgang) van hun studenten in beeld te krijgen. Zo wordt het mogelijk om in samenspraak met de student een pad uit te zetten dat ze beschermt tegen valkuilen en ervoor zorgt dat hun potentieel optimaal benut wordt. Zo groeit de slagingskans, en groeit tegelijkertijd het succes van de onderwijsinstelling. 

Kortom, wanneer de organisatie goed draait kan er meer aandacht naar de student. Een datagedreven aanpak heeft dus indirect ook een positieve invloed op de studenten.

Maar hoe pak je het aan? Dat is waar Wave5 in beeld komt. Wij zorgen samen met de onderwijsinstelling voor de implementatie van het benodigde dataplatform, waarop we vervolgens een aantal zogenaamde Landingzones inbouwen. Bijvoorbeeld een Landingzone voor de data uit Educator, Eduarte of Magister. Op die manier brengen we data uit deze systemen naar een nieuwe omgeving waar de onderwijsinstelling zelf kan bepalen hoe deze data gebruikt kan worden. Onze uiteindelijke doelstelling is namelijk dat de onderwijsinstelling controle krijgt over de eigen data en dus zelf bepaalt hoe ze van deze data informatie te maken die hen echt helpt om betere besluiten te nemen.

''Een datagedreven aanpak heeft indirect ook een positieve invloed op de studenten''

Het dataplatform bouwen we met behulp van de Azure Cloud van Microsoft. Dit is technologie waar bijna iedere onderwijsinstelling in meer of mindere mate al gebruik van maakt. De Azure Cloud bevat een groot aantal services die helpen om van data bruikbare informatie te maken. Denk hierbij aan het leveren van informatie voor rapportages, het ontwikkelen van modellen die dreigende uitval van studenten voorspellen of het aansluiten van sensoren voor operationele processen en analyses. Deze services zijn gebundeld in Azure Synapse Analytics en is voor ons het lievelingsgereedschap om datagedreven werken en beslissingen te nemen mogelijk te maken. Met Azure Synapse zijn we in staat om snel te beginnen en stap voor stap op te schalen waarbij optimale beheersbaarheid en flexibiliteit gegarandeerd is.

Want in één klap datagedreven werken vinden wij heel ambitieus. Juist stapje-voor-stapje bekijken wat voor jou werkt en wat niet? Dat kan ook en heeft onze voorkeur.. En omdat met Azure Synapse je gegevensintegratie, bedrijfsgegevensopslag, en big data-analyses met elkaar worden gecombineerd heb je de vrijheid om onder eigen voorwaarden en op zelf bepaalde schaal query’s op je gegevens uit te voeren. Zo maak je je instelling bestand tegen bijvoorbeeld een verandering van dataleverancier, of de innovatiesnelheid van de applicatieleverancier. De data staan immers bij jou!

''Zo zorgen we voor een gestroomlijnde organisatie die wanneer nodig snel kan acteren en reageren''

En, niet onbelangrijk, het hoeft niet duur te zijn. Het is mogelijk om laagdrempelig en tegen geringe instapkosten aan de slag te gaan, omdat je alleen betaalt wanneer je het product ook daadwerkelijk gebruikt. Wil je rustig beginnen met bijvoorbeeld één query per dag? Dan betaal je ook maar voor één query per dag. Dat geeft je de flexibiliteit en ruimte om wanneer nodig eenvoudig op of af te schalen. Zo zorgen we voor een gestroomlijnde organisatie die wanneer nodig snel kan acteren en reageren.

Juist in een tijd waarin het onderwijs het zwaar heeft door lerarentekorten kan een datagedreven aanpak werken om de druk te verlichten. Het neemt bepaalde taken uit handen waardoor het onderwijs zich beter kan focussen op het belangrijkste aspect: de student. Wave5 draagt daaraan graag een belangrijk steentje bij. We nemen angsten en twijfels over datagedreven werk weg en laten duidelijk zien hoe goed gebruik van data onderwijsinstellingen grote stappen laat maken naar bijvoorbeeld hogere slagingspercentages. Samen zorgen we ervoor dat de datastrategie, technologie, en de medewerkers goed op elkaar aansluiten. 

''Samen zorgen we ervoor dat de datastrategie, technologie, en de medewerkers goed op elkaar aansluiten''

Dit betekent allemaal niet dat medewerkers zich moeten omscholen tot fulltime dataprofessionals. Wij helpen de datavaardigheden binnen de organisatie te verbeteren, en staan waar nodig klaar voor verdere uitleg of aanvullende informatie. Zo kan iedereen op zijn eigen niveau beslissingen nemen op basis van betrouwbare data, feiten dus. En nogmaals, dit alles doen we met als belangrijkste einddoel blije succesvolle studenten én docenten.

Meer weten over wat Wave5 en technologie als Azure Synapse kan betekenen voor jouw onderwijsinstelling? Neem dan snel contact met ons op!