Ready for the future? Zo maak je jouw applicatie duurzaam en future proof!

Wat we bedoelen met duurzaam en future proof? Dat jouw applicatie technologische ontwikkeling makkelijk bij kan houden, en waar nodig snel aan te passen is. Hoewel we begrijpen dat jij als ISV precies weet hoe jouw platform en Microsoft in elkaar steekt (je werkt er ten slotte dagelijks mee), is het in deze tijd van snelle technologische ontwikkeling best lastig om bij te blijven. Want hoe kun je bijvoorbeeld AI eigenlijk precies implementeren in je applicatie? Om relevant te blijven voor je klanten en Microsoft is het belangrijk een antwoord te hebben op dit soort vragen.

Future proof: groei mee met nieuwe ontwikkelingen

Je kunt ervoor kiezen om niks met nieuwe tech als AI te gaan doen, maar je loopt dan wel het risico dat je achteropraakt bij je concurrentie. Steeds meer klanten vragen om AI-implementatie en ook wordt het moeilijker om in de Microsoft Marketplace te komen (of te blijven) als je geen AI inbouwt in je applicatie.

Duurzaam: zo gaat je applicatie jaren mee!

Duurzaamheid van je applicatie betekent wat ons betreft dat je ervoor zorgt dat het in de toekomst eenvoudig wordt om nieuwe, nu nog onbekende, ontwikkelingen te implementeren. Een basis waarop je makkelijk zelf kunt sturen en doorontwikkelen dus. Daarvoor is het belangrijk dat je altijd zelf eigenaar blijft van je product. Want wanneer bepaalde oplossingen in beheer zijn van een andere partij ben je altijd afhankelijk van hun capaciteit en kunde. Je kunt dan bijvoorbeeld een AI-tool niet zelf doorontwikkelen. Zo raak je de controle kwijt.

Zelf ontwikkelen vs. kant-en-klare tools

Wij zijn dus voorstander van zelf ontwikkelen. En anders: zelf laten ontwikkelen. Het is logisch om nu te denken: er zijn genoeg kant-en-klare tools die ik kan gebruiken, waarom zou ik het wiel opnieuw uitvinden? Een terechte vraag.

Innovatiepartners zoals Wave5 bouwen dan ook niet ‘from scratch’ zelf tools, want Microsoft heeft bijvoorbeeld al AI-bouwstenen. Wat een innovatiepartner kan doen, is het bouwen van bepaalde modellen in je applicatie. Vervolgens kun je in deze modellen tools en bouwstenen zelf toepassen. Wanneer je bijvoorbeeld een chatbot wilt, hoef je die niet zelf te bouwen. Je past simpelweg de chatbot-bouwsteen van Microsoft toe in het model.

Er zijn wat dat betreft dus gradaties in hoeveel je zelf bouwt: je kunt klant-en-klare tools kopen, je kunt alles helemaal zelf bouwen of je bouwt het gedeeltelijk zelf ‘met hulp van Microsoft-bouwstenen’. De boodschap is: je applicatie + nieuwe toepassingen zelf bouwen en beheren is duurzamer dan alles uitbesteden. En het geeft je veel meer vrijheid om zelf door te ontwikkelen.

Zo ben je op de toekomst voorbereid

Een goede ISV is op zijn toekomst voorbereid. Je kunt er dus niet omheen: als ISV moet je slimme toepassingen bovenop Microsoft gaan ontwikkelen om je applicatie duurzaam en future proof te maken. Je kunt met behulp van de Microsoft bouwstenen zelf gaan ontwikkelen of je kunt tijdelijk je team uitbreiden met experts op dit gebied. Ons advies: begin altijd klein en bouw vervolgens door op een goede basis. Met een goede basis zorg je ervoor dat je applicatie jaren mee kan. Zorg er alleen dus wel voor dat je altijd eigenaar blijft van jouw applicatie wanneer je hulp inschakelt.

Mis jij de tijd, kennis en capaciteit om mee te groeien met alle ontwikkelingen? En ben je benieuwd hoe we jouw applicatie duurzaam en future proof kunnen maken? Neem vrijblijvend contact met ons op of plan gelijk een gratis Brain picking sessie met ons in.