Hoe veilig is Microsoft 365 Copilot? Zo voorkom je de risico’s!

Microsoft 365 Copilot is een vrij nieuwe technologie die organisaties AI-gestuurde assistentie biedt. Maar doordat het nog zo nieuw is, hebben veel ISV’s er nog geen grip op. Ze moeten er wel wat mee, want zowel klanten als Microsoft vragen er om. Even snel iets bouwen kan vaak niet, want de kans op kwetsbaarheden is dan veel te groot. Het gebruik van Copilot neemt namelijk ook een aantal veiligheidsrisico’s met zich mee. We bespreken de belangrijkste risico’s en geven we tips om de risico’s te voorkomen. 

Wat doet Copilot met gegevens? 

Microsoft lanceerde in november 2023 zijn nieuwe AI-tool voor zakelijke gebruikers: Microsoft 365 Co-Pilot. Deze tool combineert grote taalmodellen (LLM’s) met gegevens in Microsoft Graph en Microsoft 365-apps, zoals Word, Excel, PowerPoint, Outlook en Teams, om productiviteit te verbeteren. Met deze gegevens kan Copilot onder andere blogposts, presentaties en datavisualisaties creëren. Echter, doordat Copilot toegang heeft tot gevoelige gegevens in de Microsoft-ecosystemen, rijzen er vragen over de beveiligingsrisico’s die Co-Pilot met zich meebrengt. Hoe verwerkt en analyseert Microsoft Co-Pilot bijvoorbeeld de gegevens? En worden er privacybeschermende technieken of versleuteling gebruikt tijdens gegevensoverdracht en -opslag?

Privacy en gegevensbescherming

Microsoft Copilot verwerkt gegevens volgens de privacy- en beveiligingsverplichtingen van Microsoft 365. Gebruikersgegevens worden niet gebruikt om AI-modellen en LLM’s te trainen en zijn versleuteld tijdens overdracht en opslag. Copilot voldoet aan de AVG, CCPA en de EU gegevensgrens, waardoor gegevens van EU-klanten binnen de EU blijven. Het volgt bestaande machtigingen en beleid, anonimiseert persoonlijk identificeerbare informatie (PII) en biedt gebruikers controle over privacy-instellingen, inclusief de mogelijkheid om gegevens te beheren, verwijderen of exporteren.

Implementeer een toegangsbeleid 

Hoewel Copilot aan alle genoemde zaken voldoet, moeten organisaties er wel voor zorgen dat de toegang tot gegevens strikt wordt gecontroleerd. Denk hierbij aan het implementeren van toegangsbeheer en het regelmatig controleren van de beveiligingsmaatregelen. Microsoft Copilot kan namelijk beveiligingsrisico’s veroorzaken, zoals datalekken en ongeautoriseerde toegang. Stel, een gebruiker heeft toegang tot gevoelige informatie in de organisatie, zoals een spreadsheet met salarisinformatie. Copilot heeft dan ook toegang tot de spreadsheet, omdat de gebruiker dat ook heeft. Ondanks dat Copilot de gegevensmachtigingen en het beleid volgt, kan dit ertoe leiden dat Copilot dergelijke gevoelige informatie in de output opneemt. Het integreren van Copilot vereist daarom zorgvuldig beheer van toegangscontroles om ervoor te zorgen dat alleen geautoriseerde gebruikers toegang hebben. 

De kwetsbaarheden van Copilot

Copilot heeft naast het lekken van data door onjuiste toegangscontroles, nog een aantal kwetsbaarheden. Een van de grootste kwetsbaarheden is het verkeerd labelen en structureren van gegevens. Dit leidt namelijk tot onnauwkeurige of irrelevante antwoorden van Copilot. Daarnaast is er ook een aanvalsvector, modelinversie genoemd, waarbij aanvallers het gedrag van het AI-model kunnen manipuleren of gevoelige informatie uit het model kunnen halen. Deze kwetsbaarheid komt bij veel AI-oplossingen voor. En omdat Copilot met Microsoft 365-diensten is geïntegreerd, kunnen eventuele kwetsbaarheden in deze diensten ook de veiligheid van Copilot beïnvloeden. Microsoft pakt deze risico’s aan door continue monitoring en regelmatige updates, zodat ze de beveiliging kunnen verbeteren en nieuwe bedreigingen aanpakken.

Zo gebruik je Microsoft 365 Copilot veilig: 4 tips

De inhoud die door Copilot wordt gegenereerd, is eigendom van de organisatie. Dit betekent dat jij verantwoordelijk bent voor de juistheid en veiligheid van alle output. Het is daarom belangrijk om de kwaliteit te waarborgen. We hebben 4 tips waarmee je risico’s minimaliseert en je gegevens beschermt. 

  1. Bepaal welke soort gevoelige gegevens er binnen de organisatie zijn, zoals gezondheidsinformatie of creditcardgegevens, en classificeer deze gegevens. 
  2. Weet wat de locaties zijn van de gevoelige gegevens die je moet beschermen. 
  3. Maak een beleid waarin staat welke beperkingen er zijn rondom het delen van (gevoelige) informatie binnen en buiten de organisatie.  
  4. Bekijk welke gebruikers(groepen) toegang hebben tot de gevoelige gegevens en zorg ervoor dat er een wijzigingsbeheerproces is.

Implementeer de juiste veiligheidsmaatregelen

Het toepassen van Copilot in je oplossing is stap één. Maar daarna ben je nog niet klaar. Het implementeren van de juiste veiligheidsmaatregelen is net zo belangrijk. Weet je niet goed waar je moet beginnen en hoe je Copilot veilig gebruikt? Dan helpen de experts van Wave5 je graag! Zij weten precies hoe je alle kwetsbaarheden kunt vermijden. Neem contact met ons op, dan kunnen we jouw specifieke situatie beoordelen.